Met dit stappenplan, groene vingers en een beetje hulp van de natuur zorg je ervoor dat je kaartje gaat bloeien. Let’s grow!

Stappenplan voor het planten van je kaartje

Ons kaartje is gemaakt van zaadpapier, we laten graag ons boodschap tot bloei komen. Maar de zaadjes komen niet zomaar tot bloei. Daar zijn de juiste omstandigheden en een beetje geduld voor nodig. Net zoals wij graag voor jou werken binnen Troef!

Stap 1. Maak je kaartje vochtig
Maak het kaartje eerst goed nat. En dan bedoelen we écht goed nat! Pas dan kan het papier goed oplossen zodat de zaadjes kunnen ontkiemen.

Stap 2. Leg je kaartje op de aarde
Leg het kaarrtje binnen in een potje of buiten op een balkon of in de tuin op de aarde. Gebruik hiervoor het liefst zaaigrond of potgrond voor de moestuin. De beste tijd om buiten te planten, is van half mei tot oktober. Binnen in een potje kan het hele jaar door. Kijk hieronder voor de beste zaaitijden van de specifieke zaadjes in ons groeipapier. 

Stap 3. Bedek je kaartje met een dun laagje aarde
Dek het kaartje af met ongeveer 1 tot maximaal 1,5 cm aarde. Zo krijgen de zaadjes voldoende voedingstoffen, bescherming en licht om te ontkiemen. Bedek je het papier onder een te dikke laag aarde, dan zullen de zaadjes minder snel, of helemaal niet ontkiemen.

Stap 4. Water, water en nog eens water
Geef zeker in het begin elke dag wat water, zodat het papier vochtig blijft. Het beste gebruik je een sproeier met een zachte kop zodat het papier overal evenveel water krijgt. Een gieter of een beker zonder sproeikop kan ervoor zorgen dat het papier niet gelijkmatig nat wordt en niet alle zaadjes even goed uitkomen. 

Stap 5. Zon, warmte en veel liefde 
Zorg daarnaast voor een lichte en warme plek. Let wel op met een plekje in de volle zon, zeker in de zomer. Dan kan je papier uitdrogen en gaan de zaadjes niet ontkiemen. Nu is het geduld hebben! Binnen een week ontkiemen de eerste plantjes. Blijf je plantjes ook na het ontkiemen veel liefde en aandacht geven. Wel mag je nu wat minder water geven dan in de eerste week. 

Komt je kaartje niet uit?

Wat vervelend! Heb je alle stappen uit het stappenplan gevolgd? Voor het laten bloeien van je kaartje heb je een beetje groene vingers én een beetje geluk nodig. Stond je potje in de volle zon? Was er een hittegolf of een flinke onweersbui? Dan kan het helaas zo zijn dat je zaadjes uitdrogen of juist verdrinken. 

Wanneer kun je het kaartje het beste planten?

 ​Je kaartje is een mix van Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Virginian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer. De beste tijd om in de tuin te zaaien is tussen maart en mei. Binnen zaaien kan vanaf eind maart, waarna ze half mei naar buiten moeten. De bijen en vlinders hebben het zwaar. Steeds meer wilde bloemen verdwijnen terwijl bijen enorm belangrijk zijn voor het bestuiven en bevruchten van bloemen en planten. Dus ook voor onze fruitbomen en groenteplanten! 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je bijen en vlinders kan helpen? Klik zeker eens door naar deze link van natuurpunt.

Bron: www.growingpaper.nl